Jeg interesserer meg for mye rart og nylig fikk jeg nyss i at det for en god stund siden har blitt gjort endringer i loven om aksjeselskaper, og dette var veldig interessant.

Sist jeg sjekket kostet det solide 100.000 kroner å etablere et AS – altså i aksjekapital. Dette har nå blitt kraftig redusert og krever nå kun 30.000 kroner! Jeg kan ikke tenke meg annet enn at dette må være en helt suveren døråpner for en rekke etableringsklare gründer-sjeler!

Når folk starter opp sine egne bedrifter er det som regel enkeltpersonforetak det går i, som det så pent nå heter, men dette har jeg hørt at ikke er så veldig lurt, selv om det er billig. Fordelen med aksjeselskapet er at det er en foretaksform hvor du som eier ikke står personlig ansvarlig for gjelden eller forpliktelsene som selskapet måtte ha, i motsetning til enkeltpersonforetaket. Dette er utrolig viktig ettersom du faktisk kan bli slått personlig konkurs som følge av at selskapet ditt er registrert som et enkeltpersonforetak. Jeg hadde om så tatt opp et forbrukslån uten sikkerhet for å etablert et AS – og det mener jeg virkelig.

I tillegg så jeg også at revisjonsplikten var fjernet, og det gjør det jo enda lettere å drive – og ikke minst billigere! Altså: jeg regnskap må man jo fortsatt levere inn, men så lenge selskapet er under en viss størrelse i både omsetning og ansatte så slipper man altså å godkjenne regnskapet hos revisor. Dette må generalforsamlingen vedta offisielt, og dermed er det i boks.

Så: alt i alt er jo dette rett og slett utrolig spennende og kanskje får vi noen ekstra etableringer som en følge av dette? Det skulle jo ikke være noen grunn til at man ikke skulle benytte seg av denne strålende muligheten når den først har dukket opp. Det er jo heller ingen grunn til å gå for et EPF så lenge denne muligheten har blitt såpass mye bedre enn hva den tidligere var.

Gi gass og kjør på!