Jeg klagde min arme råd til en kompis her om dagen og det gikk naturligvis på penger og at det var lite igjen etter at regningene var betalt. Huslån, strøm, internett, TV, billån og mer til krever sin del av økonomien og det er derfor frustrerende å ikke sitte igjen med så mye når alt dette er betalt.

Joda, jeg har til mat og litt klær og noe forbruk, men det er på ingen måte romslig – men jeg antar at jeg ikke akkurat er alene når det gjelder dette.

Har du refinansiering boliglånet ditt spurte han meg da? Eller har du kredittkort som du driver å betaler på? Jeg har et forbrukslån og et kredittkort da, men det er ikke så mye på dem da, svarte jeg. Hvor mye da, spurte ham. Er det over 50k vil det lønne seg ganske betydelig å refinansiere dem.

Hva mener du? svarte jeg da. Altså: du tar opp et nytt lån og betaler ned både kredittkortet og det andre forbrukslånet med det. Du får samlet alt da, samt at du får det billigere.

Jeg nektet å gå i banken for å gjøre dette, men dette avfeide han elegant. Du trenger ikke å gå i banken din nisse (det er jo jul snart…). Gå på nett og søk etter refinansiering uten sikkerhet. Han viste meg da en side som jeg kunne lese mer på, og jeg må innrømme at det virket fornuftig. Jeg har slengt inn en søknad, så får vi se i løpet av morgendagen om det går bra.

Poenget er at jeg må få en bedre rente på det nye lånene enn hva jeg har på kredittkortet og det andre lånet, slik at jeg får lavere utgifter hver måned. Da får jeg også en klar plan for nedbetalingen og en tidshorisont som jeg kan skue mot og se frem mot en bedre økonomisk tid.