Fotball er et underholdningsprodukt og det betyr kort og godt at man ser på fotball fordi det er moro eller underholdende. Men er det virkelig så enkelt som dét? Er det bare å tenke morsomheter og fest når det gjelder fotball? Naturligvis ikke, og i det siste har jeg grunnet litt over dette temaet.

Underholdende fotball

Fotball må være underholdende om man skal fylle stadion!

Jeg har sett på fotball siden jeg var en neve stor og kan godt huske de gamle tippekampene som gikk på NRK hver eneste lørdag. I den forbindelse så ønsker jeg å trekke frem stuen og godstolen til bestefar og minnene derfra. Vi snakker vel om 1980-tallet og starten på 90-tallet her, og det innebærer at jeg snakker om en tid som for lengst er forbi og egentlig bare et svakt minne.

Poenget mitt er at fotballen grodde seg fast i hjernebarken min som en stor interesse, men jeg fikk egentlig aldri noe favorittlag som jeg valgte å holde med. Ikke før Premier League kom på banen og fotballsendingene ble langt mer spektakulære dukket det opp et favorittlag, og det var ikke noe mer spesielt enn Blackburn. Dette var i bunn og grunn en utrolig spesiell klubb og jeg ser jo nå i ettertid at dette var en av de første kjøpeklubbene i historien – men du verden som de kunne underholde! Det jeg så spør meg om; hva er grunnen til at en person for eksempel låner seg penger til å kjøpe et sesongkort for å kunne se kampene til Vålerenga?

Er det poengene? Er det kjærligheten? Eller er det underholdningen?

Er vel en god miks….

Vel, av spørsmålene som jeg har stilt ovenfor så er det vel en god miks som gjelder når det kommer til årsaken til at man gidder å gå å se på fotballkamp. De tre nevnte, og kanskje en ørliten dose håp. Grunnen til at jeg trekker frem Vålerenga er jo åpenbar i mitt hode, selv om jeg ikke er noen spesiell fan av klubben. Jeg klarer rett og slett ikke å engasjere meg så i fotball at jeg føler for å ha noe favorittlag, men jeg har en tendens til å like lag som utviser spilleglede og som klarer å underholde.

Vålerenga bruker jeg som et eksempel fordi det er en hovedstadsklubb, og fordi Norge er ett av de få landene i verden hvor vi ikke har en toppklubb som har tilholdssted i hovedstaden. Det er rett og slett utrolig merkelig og noe som jeg rett og slett ikke klarer å forstå.

Jo, de vant serien for noen år siden da Steffen Iversen var til stede som spiller, men suksessen var kortvarig og mer som et blaff å regne. Det var vel i bunn og grunn et kjøpelag dét også, og ikke et bærekraftig prosjekt som ble lansert. Men; som jeg sa tidligere: jeg lar meg inspirerer av fotballklubber som spiller med intensitet og glede, og jeg har derfor vært en fan av klubbene til Jürgen Klopp og Ronny Deila. Klopps gegenpressing og intense spillestil er man, eller i hvert fall jeg, nødt til å elske, og spesielt morsomt var det å se på Borussia Dortmond, og jeg tror Liverpool beveger seg i den samme retningen.

Deila har jeg også stor sans for og årsaken til det er at han klarte å bygge opp Strømsgodset til et godt lag i Norge og at han klarte å krone verket med et seriegull. Strømsgodset! Det er jo egentlig nesten ikke til å tro, og nå er det forhåpentligvis Vålerenga som står for tur. Jeg håper og ber om at han får tiden på seg og at man ser at dette er et langsiktig prosjekt.

Ullevål Stadion full vålerenga

Slik ønsker man å se Ullevål Stadion når Vålerenga spiller!

Å fylle en stadion!

Hvis man skal kunne bli en toppklubb handler det om å skaffe inntekter, og i Norge er jo naturligvis publikum utrolig viktig i så måte. Men, det er jo slik: publikummet i Norge er ikke spesielt lojale, og det betyr at om klubben ligger dårlig an på tabellen så kommer ikke folk for å se på. Så enkelt er det faktisk!

En klubb som Rosenborg har klart å dra fulle hus igjen nå, og det er på grunn av at de har begynt å vinne og være suveren i Norge. Fotballen er naturligvis ikke like underholdende som under Eggen, men allikevel: når man vinner kommer publikum.

Det er derfor spennende nå å følge Vålerenga fremover og det er uten tvil rette mannen klubben har ansatt for å dra dem opp av ‘gjørma’. Husk på at klubben holder til i Norges største by og at potensialet derfor ligger tilgjengelig, men hvorfor er det så vanskelig å dra folk til kampene der. Hvorfor er det ikke litt mer som i Bergen? Publikummet der er jo også entusiastiske overfor eget lag, men mye av det kommer vel av at de nå presterer på et jevnt høyere nivå enn tidligere. I tillegg er det vel en god del mennesker i Oslo som ikke har tilhørighet til byen eller klubben.

For å fylle stadion må Ronny Deila derfor begynne å vinne kamper med klubben og aller helst må det gjøres på en måte som engasjerer menneskene byen – og det betyr attraktiv, hurtig og underholdende fotball! Hvis det er én mann som kan klare det i dag er det han – det tror jeg fullt og helt på.

Jeg mener at vi trenger et sterkt Vålerenga og hvorfor kan ikke de bli en klubb som Rosenborg? Et flaggskip som har muligheten til å spille i Champions League? Et slikt drømmescenario ville garantert fylt opp den nye storstuen til klubben og satt dem i en helt unik økonomisk situasjon. Husk bare hvor dominerende Rosenborg var på 90-tallet og 2000-tallet med sitt fantastiske lag! Mye av dette var naturligvis på grunn av CL-pengene som rant inn i brakka på Lerkendal, men selvsagt også på grunn av den enestående jobben som ble gjort av Nils Arne Eggen.

Stor oppgave

Deila har uten tvil en stor oppgave foran seg, men jeg tror han vil lykkes! Han har energien, kunnskapen og langsiktigheten som kreves for å heve Vålerenga fra et middelmådig lag til å bli et topplag, og kanskje er det en ny og intim arena som virkelig trenges? Den nye banen vil utvilsomt bli enklere å fylle opp enn Ullevål, og det å eie sin egen stadion kommer til å bli langt bedre enn å spille på nasjonalarenaen. Kapasiteten kommer til å bli på 18.000, og det er derfor ingen tvil om at dette er en stor stadion verdig en slik klubb – men først må man begynne å vinne kamper og se konturene av noe spennende.

Et sterkt Vålerenga er noe jeg virkelig ønsker å se i norsk fotball – naturligvis sammen med Rosenborg og Brann. De store byene må dra lasset og på denne måten drive norsk fotball fremover!

Ronny Deila sa det: Vi skal eie Ullevål, og i går fikk Rosenborg kjørt seg kraftig!

Apropos underholdende fotball? Det sies at denne kampen med Dortmund er en av de aller mest spektakulære noen gang – sjekk klippet og du vil skjønne hvorfor!