Av og til har jeg mest lyst til å gråte når jeg hører hva barn kan få seg til å si, samt hvordan de oppfører seg sånn generelt når det er snakk om penger. Penger er et abstrakt begrep for dem (tydeligvis) og det tar lang, lang tid før de fatter hvordan dette konseptet fungerer, og at penger så definitivt ikke kommer rekende på en fjøl.

Tro meg, jeg har førsthånds kunnskap om dette temaet. Mine barn, som er 9 og 12 år er av den formening at vi rett og slett bare kan kjøpe oss det vi måtte ha behov for og som vi har lyst på, og jeg har vel ikke tall på hvor mange ganger i løpet av uken jeg forklarer dem at jeg faktisk jobber rattataen av meg for at vi skal få inn penger – 7,5 timer hver eneste dag. Av disse pengene skal vi faktisk betale på huslån, forsikring, strøm, TV, internett, drivstoff og mer til.

Der og da, like etter at jeg har forklart meg, kan det se ut som om at det går opp et lys for dem, og at de skjønner hva jeg snakker om. De skjønner jo naturligvis det da, men det er liksom denne generelle forståelsen av hvordan penger fungerer og at ting faktisk er ganske dyrt som jeg er litt oppgitt over. Det er jo ikke slik at kjøleskapet fyller seg selv foreksempel. Eller at fotballtreningene til gutta er gratis. Eller at det å gå på kino er gratis (noe det så definitivt ikke er!).

Hverdagsutfordringene er mildt sagt mange, og det gjelder som foreldre å være utholdende og tålmodig. De er små mennesker, naturligvis.

Men til hovedpoenget mitt: denne manglende økonomiske kunnskapen kan i noen tilfeller kombineres med utakknemlighet, og da kjenner jeg virkelig at irritasjonen vokser! La oss si at de har arvet en telefon – en ganske god telefon – kanskje en iPhone 5 fordi foreldrene har investert i nye telefoner. Da skjer det faktisk at de blir sure (!) fordi de også har lyst på den nyeste telefonen! Det er så forbannet døvt at det nesten ikke kan forklares.

Vi skulle hatt en fag på skolen som het ‘Nedjekking, kravstorhet og vit din plass’…

Økonomi burde i alle tilfeller inn på skolen, men den debatten kan du lese mer om her.