Javel. Jeg begir meg ut på en minelagt område med omtrent like steile fronter som de bitreste nabofeider: er det PC eller Mac som er best?

Mac eller PC

Et livsfarlig minefelt og noe man helst ikke skal debattere.

Hvis du tror at jeg vil komme til noen konklusjon så tror du muligens feil, men jeg akter å komme med noen synspunkter både den ene og den andre veien – og det har jeg da all frihet til å gjøre skulle jeg bestemt mene! Jeg kan like godt si det først som sist: jeg har både iPad, Mac (bærbar og desktop) samt iPhone. Sånn; katta er ute av sekken så og si, men hvis du innbiller deg at jeg her skal holde et flammende pro-Mac innlegg tar du igjen skammelig feil.

Litt ‘historikk’

For en god del år siden, kanskje 16-17 år siden kjøpte jeg min aller første Mac. En liten søt laptop som het iBook og som var hvit… ja, ikke snakk om det en gang, men den var nå engang slik. Jeg kan huske at jeg søkte om en gunstig forbruksfinansiering for å få råd til dette, men det gikk greit ettersom jeg var skolelev (tror jeg) og at jeg fikk noe gunstige avtaler i og med at jeg var nettopp det. Jeg mener Apple hadde et slikt program. Enten elev eller lærling var jeg, men uansett… Kjøpt ble den, og jeg husker at jeg forelsket meg i den tvert.

Den var min følgesvenn på mine studier i alle år, men det skal sies at jeg samtidig eide en stasjonær PC. Jeg spilte på begge lag, så og si, og for mange er vel kanskje dét en eller annen slags form for dødssynd. Laptopen ble med på skolen og jeg hadde da den fordelen at jeg lærte meg å notere mens forelesningene pågikk, og da gikk det etter hvert i en rasende fart – noe jeg nyter godt av den dag i dag. Å kikke ned på tastaturet er noe som ikke skjer for min del lenger, og det kan jeg takke den søte lille hvite Mac’en for.

Altså: jeg har brukt Mac i noen år for å si det slik, og det har i bunn og grunn vært en positiv opplevelse.

Hva med PC da?

Så ja: hva med PC’en da? Jo, som alle unge gutter hadde vel jeg også et ønske om å kunne spille litt forskjellige spill, selv om det i stor grad begrenset seg til Championship Manager og Football Manager! I tillegg hadde jeg jo lyst til å kunne se på en skjerm som var større enn på en laptop og da var en PC et åpenbart valg. Åpenbart fordi jeg rett og slett ikke hadde råd til å gå for en stasjonær Mac – så enkelt er det med den saken. Det har vært flere forskjellige slike PC’er i hus ettersom de er langt billigere, men felles for dem alle er det at de en eller annen gang har gått på en smell og noe har blitt skadet eller ødelagt. Sånn er det med den saken og jeg er ikke spesielt teknisk datakyndig, så det er ingen tvil om at de har blitt tøft brukt.

I flere år har jeg derfor sjonglert mellom PC og Mac, uten at det har bydd på noen nevneverdige problemer, men i 2010 kom den første bærbare Mac’en i hus. Det var en Mac Book Pro med stooor skjerm og som fortsatt går som en klokke her i huset. Denne har blitt brukt rått og brutalt og er noe som virkelig har imponert meg. Det har kun vært kjørt oppdateringer på den og fortsatt holder den til en viss grad koken – og det blir den nok å gjøre i en del år fremover. Jeg bruker ikke laptop til noe annet enn skrivearbeid og litt surfing, og til dét holder den mål i massevis.

Les denne hvis du er ute etter kvalifisert tips om Mac vs PC?

Fordelen med Mac – i mine øyne

Hold deg fast: jeg ser noen helt klare fordeler med Mac’en, og det er helt enkelt i mine øyne. Jeg trenger ikke gjøre noe med den bortsett fra å akseptere en oppdatering i ny og ne. Verre enn dét er det faktisk ikke, og det kan hende jeg er supernaiv på dette området, men slik er det. Jeg har brukt mine Mac’er hardt og uten omtanke og de har gått klokkerent så langt. Det er en helt åpenbar styrke som jeg ser, og det er vel slik rett og slett fordi Mac har tatt eierforhold til absolutt alle prosesser i maskinene og at det er de som har skreddersydd miljøet slik at alt skal gå strømlinjeformet.

Kort fortalt så oppleves det rett og slett som plug-and-play, og til dere PC-mennesker – slapp av. Jeg sier ikke at det samme ikke er mulig der, men jeg bare hater tanken på å abonnere på flere antivirus, antimalware og alt mulig annet anti-greier. Jeg gidder det rett og slett ikke, og sånn er det bare.

Nå har jeg som sagt en desktop-Mac, og det er en iMac typ 2012-modell. Den går som en klokke – sånn er det bare.

Ulempen med Mac – i mine øyne

Android vs Mac

Problemer med Android i en Mac-maskin? Du er ikke alene.

Som du sikkert skjønte i starten av artikkelen så hadde jeg ikke bare godord å si om Mac, og det stemmer ganske så bra. Det er spesielt én ting som irriterer meg og også dette er helt enkelt. Hvis jeg plugger noe i Mac’en som ikke har har en eple-logo på seg så opplever jeg svært ofte at maskinen rett og slett bare ignorerer den. Og ja, det går sikkert an å få det til på en eller annen måte, men jeg vil rett og slett bare at det skal poppe opp av seg selv. Verre er det ikke. I en periode hadde jeg en Samsung-telefon og det var jo rett og slett helt krise.

Jeg har jo naturligvis fått med seg at det er full krig mellom disse to gigantene og jeg forbanner meg på at Apple har gjort alt som står i deres makt for å unngå at Samsungs produkter i det hele tatt kan brukes på en Mac. I tillegg så har jeg opplevd problemer med minnepenner jeg har kjøpt og en del slike ting.

For å si det kort: den monopolistiske tankegangen omkring egne produkter synes jeg har gått litt vel langt, men på den andre siden igjen så er det jo sikkert den samme tankegangen som har sørget for at de har kommet så langt som de faktisk har gjort.

Så; da har du fått mine tanker omkring dette temaet, og som du sikkert skjønner så gir jeg meg egentlig beng. Jeg har valgt Mac og ferdig med dét.

Sjekk også ut denne videoen: