Kanskje er det tidenes kjedeligste overskrift på et blogginnlegg? Hva vet vel jeg, men selve innholdet tenkte jeg skulle bli litt mer underholdende, for å si det sånn. Håp og realisme er på en måte to motpoler og det er dette jeg sånn aller kjappest skal drøfte litt lettbeint i dag. Temaet dreier seg om Lotto, forenklet sagt.

Vel, ikke Lotto direkte da, men mer om hvorfor vi leverer inn lottokupongen. Eller hvorfor folk over hele verden synes å ha en hang til å drive med en eller annen form for spill.

Spilling i denne formen, altså hvor man kan vinne penger, er jo noe som er felles for mennesker over den ganske verden. Det er nettopp her realisme vs håp kommer inn, og det var det jeg tenkte jeg skulle gå inn på i denne teksten.

Når man spiller så er det jo naturligvis med et håp om å vinne penger – og det er jo selve grunntanken med det. De som tilbyr oss muligheten til å spille gjør det for å tjene penger. Enkelt og greit det også.

I utgangspunktet er jo premissene helt enkle her: hadde ikke de som tilbyr spill kunne tjent penger på det, så hadde det ikke eksistert slike steder å spille på. Logisk, ikke sant? Men igjen: hvis ingen hadde kunne vunnet så hadde jo ingen blitt å spilt heller? Så derfor er det slik lagt opp at noen vinner mens de fleste taper. Hvor stor sjansen er vil jo variere fra spill til spill naturligvis, men slik er hovedtrekkene i alle fall.

Vi vet at sjansen for å vinne på lotto, teoretisk sett, er svært liten, i hvert fall når det gjelder de store gevinstene. Så derfor undrer jeg meg litt om hvorfor vi faktisk gidder å gjøre det? Altså: hvis vi i bunn og grunn egentlig bare har muligheten til å vinne noen hundrelapper, i beste fall, hvorfor gidder vi å gjøre det? Er det ikke smartere å investere i et fond, eller noe slikt? Jo, naturligvis er det det.

Men det er det forbannede håpet som gjør det, og håp trumfer realisme any day når det kommer til dette. Det gjelder ikke alle mennesker selvfølgelig, men de som virkelig har håpet er villig til å fortsette og fortsette og fortsette i jakten på den store gevinsten.

Meget merkelig, altså, men slik er det.