Metaforer omgir oss til enhver tid, og med utstillingsvinduet snakker jeg her om det å hele tiden ha et bevis for å vise seg frem i form av sanseløs prating. Du kjenner kanskje en person som er slik? Det gjør vi vel alle, og det kan være nokså irriterende all den tid vedkommende ikke nødvendigvis har så mye å fare med.

Lytting, folkens, er en av de store dydene som finnes, og den skal man virkelig ta vare på og løfte frem. For ved å lytte tar man til seg informasjon og kan bearbeide den, samt at man kan benytte den til å gagne seg selv.

Å buse ut med alt man tror man vet til enhver tid er en utrolig usjarmerende egenskap, og derfor skal man som regel tenke seg om to ganger før man åpner opp brødsaksen.

Vi mennesker er utstyrt slik at vi har to ører og en munn, og i praksis innebærer dette at vi skal lytte dobbelt så mye som vi prater. Det heter seg det at å tale er sølv, mens å tie er gull, og dette ordtaket ligger det mye sannhet i – det skal man huske på.

Utstillingsvinduet, som vi referer til i starten her, er naturligvis en metafor, og denne innebærer at de som har mest å si i alle mulige anledninger ikke nødvendigvis er de som har det som er best mulig å si. Å prate for pratens skyld kan man gjøre på kaffebesøk, men i diskusjoner som er faglig av en eller annen art skal man virkelig ha noe å fare med – hvis ikke kan man heller tie stille og bruke ørene mer… det kan jo hende man kan plukke opp og lære seg et par ting!

Ydmykhet er også en fin dyd og faktisk er det en god egenskap å innrømme at man ikke har innsikt i et gitt tema!